DPF filter

Garancija 6-12 mjeseci

Brz proces u roku od 3h

preuzimanje i isporuka dPF kod vašeg sevisera

Servis koji treba vašem automobilu

O filteru

Kao što mu i samo ime kaže, radi se o filteru koji je namijenjen dizelskim motorima, a postao je standardna komponenta kako bi vozila ispunila Euro 5 standard. Naime, potrebno je smanjiti emisije štetnih plinova koje se emitiraju sagorijevanjem dizela za čak i do 80 posto.

DPF filter pripada u sustav za smanjenje štetnih plinova i u sustav izbacivanja štetnih plinova iz vozila te mu je funkcija da zarobljava čestice čađe koje bi se inače ispustile iz automobila. Svaki filter, kako bi dobro radio i vršio optimalno filtriranje, potrebno je redovito čistiti kako ne bi došlo do zagušenja motora. U slučaju DPF filtera, proces čišćenja naziva se regeneracija, a izvodi se tako da se pod visokim temperaturama tretira sakupljena čađa te se na taj način pretvori u malu količinu pepela koja se odbaci iz sustava.

U praksi postoje dvije vrste regeneracije, ona pasivna i ona aktivna. Pasivna se odvija u samom automobilu kada se temperatura digne na određene vrijednosti, a čestice čađe krenu same gorjeti. Međutim, nema kod svih vozila mogućnosti da se stvori ovakav režim vožnje pa je iz tog razloga izumljena aktivna regeneracija. Kod aktivne regeneracije, kontrolna jedinica motora, ECU (Engine Control Unit) preuzima kontrolu nad procesom regeneracije.

On djeluje kada čađa u sustavu postigne određenu vrijednost, odnosno od 45% pa na dalje i tada pokreće ubrizgavanje kako bi se povećala temperatura u ispušnom sistemu te se tako pokrenula regeneracija. Međutim, ovo se može odvijati kod stabilne vožnje, a ukoliko je vožnja stani – kreni, proces će se zaustaviti te će se upaliti signalna lampica koje će dojaviti kako je filter djelomično začepljen.

Dakle, možemo zaključiti kako se zbog ovog filtera mnogi vlasnici limenih ljubimaca obraćaju svojim automehaničarima i ovlaštenim servisima budući se javljaju problemi kod pokretanja procesa regeneracije. Naime, regeneracija se može obaviti kod automehaničara, a također je može obaviti i sam vozač, samo je bitno da pri tome ispuni nekoliko uvjeta i da zna kako ju neće moći obaviti za vrijeme gradske vožnje.
Dakle, ako sami želite pokrenuti regeneraciju DPF filtera, trebate napraviti sljedeće – vrijednosti filtera moraju biti ispod normalne, vozilo se kojih 15 do 20 minuta mora kretati minimalnom brzinom od 60 kilometara na sat i ne smije padati ispod nje te broj okretaja na motoru mora biti minimalno 3,000 i ne smije padati ispod tog broja.

Ako su ovi uvjeti zadovoljeni, pokrenut će se regeneracija ovog filtera te ju tako možete obaviti i sami.Ukoliko se konstantno ignorira lampica DPF filtera, njegova zapušenost može doseći i visokih 75 posto te se može upaliti i lampica koja signalizira grešku na motoru, a također može doći i do većih kvarova na samom motoru ukoliko se dugo ignorira problem. Uz sve ovo treba znati da skraćenica DPF u sebi već sadrži riječ ‘filter’ tako da, kada mi kažemo DPF filter zapravo ponavljamo ‘filter’ dva puta. Osim toga, kod nas se više uvriježila francuska skraćenica za taj dio, a glasi FAP.  
Životni vijek DPF-a ili FAP-a, kako god ga zvali, jednak je životnom vijeku automobila ukoliko se o njemu dobro brinemo i redovno održavamo tako što ćemo jednom do dva puta godišnje mašinsko pranje DPF filtera uraditi u specijalizovanim servisima onda nećemo imati problema sa motorom nastalim začepljenjem i ukloniti mogućnost kvarova na motoru.

Međutim, ako ga zbog neodržavanja i prevelikog začepljenja trebamo promijeniti, to može postati veoma skupa investicija te može koštati i kao polovina vrijednosti automobila. Stoga je redovito čišćenje ovog filtera nešto što vaše vozilo zasigurno treba, povjerite nama čišćenje filtera jer ćete dobiti garanciju do 1god. u zavisnosti od stanja zaprljanja DPF filtera.

Advance Formula proizvođača KOSSU

Diesel Partucle Filter Cleaner
Granule za masinsko ciscenje DPF filtera.

Maintenance Services

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet adipiscing elit,sed do eiusm por incididut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercita ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia mollit natoque consequat massa quis ligulaconsequat.
  • consectet adipiscing elit
  • proident, sunt in culpa
  • exercita ullamco laboris
  • nisi ut aliquip ex ea
  • sunt in culpa qui officia
  • mollit natoque consequat
  • massa quis ligulaconsequat
  • enim ad minim veniam,